Inspirerende Hannie van Leeuwenlezing door Jet Bussemaker

Jet Bussemaker

“Hannie van Leeuwen staat ondanks haar hoge leeftijd nog steeds voluit in de samenleving. Kenmerkend voor haar is dat zij bereid en in staat is onorthodoxe wegen te bewandelen om haar doel te bereiken.”

Jet Bussemaker: “Deze woorden sprak ik tegen Hannie van Leeuwen toen ik haar op 8 juni 2009 de Majoor Bosshardtprijs uitreikte. Ik laat me – toen als staatssecretaris van VWS, nu als voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving – graag inspireren door die onorthodoxe wegen. En meer dan dat: het bewandelen van onorthodoxe wegen is absolute noodzaak.” Dit citaat schetst meteen de kern van de Hannie van Leeuwenlezing die Jet Bussemaker gisteren verzorgde in Utrecht. De lezing droeg dan ook als titel ‘Onorthodoxe wegen in het belang van waardigheid’.

In haar lezing legde Jet Bussemaker heel mooi de relatie tussen thema’s waar adviesraden sociaal domein vandaag de dag mee te maken hebben en de nieuwe werkagenda van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving. Thema’s die volgens Bussemaker onderliggend zijn aan vele kleinere vraagstukken. Thema’s die in de praktijk hard nodig zijn om de menselijke waardigheid weer voorop te stellen: verschillende in de samenleving, schurende stelsels en een gezonde en sociale leefomgeving.

Henk ten Hulscher, wethouder sociaal domein in Meppel, reageerde als coreferent op de lezing. Hij vertaalde deze drie thema’s nog meer naar het lokale speelveld en deelde hierbij zijn eigen ervaringen als lokaal bestuurder. Na deze twee sprekers was er voor de deelnemers in de zaal uitgebreid tijd om te reageren, om vragen te stellen en inspirerende voorbeelden te delen. De middag werd geleid door Stan Verhaag, hoofdredacteur Wmo-magazine.

U kunt de lezing hier teruglezen of terugkijken op ons YouTube kanaal.

Nieuwscategorie

©2020-2021 Koepel Adviesraden Sociaal Domein | Disclaimer | Privacy verklaring | Sitemap

Secretariaat
Zalmsteek 21
3192 MC Hoogvliet-Rotterdam