Training: ‘Een adviesraad met toegevoegde waarde’

We merken dat veel leden van adviesraden het lastig vinden hun rol en taak vorm en inhoud te geven. Want hoe breng je de leefwereld van inwoners nu het beste binnen bij de gemeente? Een vraag die leeft bij nieuwe adviesraadsleden, maar zeker ook bij adviesraadsleden die al langer actief zijn, maar zich opnieuw bezinnen op hun rol en meerwaarde.

Als Koepelorganisatie hebben we hier ideeën en kennis over. Door onze eigen ervaringen én door gesprekken met veel adviesraden. We bieden daarom praktische trainingen aan, waarbij we ingaan op de volgende onderwerpen:

  • Korte introductie in het sociaal domein en de rol van adviesraden.
  • Hoe geef je het inwonersperspectief vorm en inhoud?
  • Welke netwerken kan je hierbij opbouwen en inzetten?
  • Wat is een gewenste samenstelling van de adviesraad?
  • Hoe geef je het adviestraject vorm?
  • Hoe werk je samen met de gemeente?

Over de training

Deze trainingen duren van 09.30 uur tot 16.30 uur (incl. pauzes en lunch). De training is praktisch en concreet van aard. Onze trainer deelt kennis en inzichten, maar er is ook veel ruimte voor interactie tussen adviesraadsleden onderling. Met elkaar wisselen we van gedachten over het perspectief van waaruit we adviseren, de verschillende rollen die je als adviesraadslid kunt innemen en hoe je contact legt met je netwerk. 
Voor de training plaatsvindt krijgen alle deelnemers een inventarisatie toegestuurd waardoor voor de trainer vooraf helder wordt welke vragen er leven.

Voor wie?

Deze training is geschikt voor nieuwe adviesraadsleden, maar zeker ook voor leden met (enige) ervaring, die zich bezinnen op hun rol en meerwaarde of inspiratie op willen doen.

Data en kosten  

In het voorjaar van 2019 hebben we de training 5x aangeboden met een open inschrijving, op verschillende plekken in Nederland. Zodra bekend is of en wanneer we deze training aanbieden na de zomer van 2019, dan communiceren we hierover op onze website en in onze nieuwsbrief. 
Het is wel mogelijk om de training tot die tijd als een Training op maat af te nemen. 

Trainer 

Deze trainingen worden gegeven door een senior trainer namens de Koepel, met ruime ervaring in het sociale domein, het werkveld van adviesraden en het geven van trainingen in het bijzonder.

Quotes van eerdere deelnemers: 

"De training was zeer leerzaam en heeft ons nieuwe inzichten gegeven met name met betrekking tot het geven van ongevraagde adviezen. Petra van der Horst heeft op een voor ons prettige manier de training gegeven, waarbij haar praktische kennis van het ASD-werk van grote waarde was. Bij de eerstkomende adviezen gaan we het geleerde meteen in de praktijk brengen."
Kees Kapteijns, Secretaris ASD gemeente Boxmeer

“De training gaf me inzicht en overzicht in het werk van adviesraden, maar ook meer inspiratie en ideeën. Trainster Petra is energiek en inspirerend en heeft enorme vakkennis. Ze weet individuele opmerkingen te vertalen naar verdiepende inzichten voor alle deelnemers. Ik zou de training zeker aanraden aan andere, nieuwe adviesraadsleden!”
Huub Jansen, Wmo beraad Gooise Meren

“De introductietraining heeft me echt meer inzicht gegeven in de verschillende soorten problematiek en werkwijzen waar adviesraden mee te maken krijgen. De begeleiding van de trainer was deskundig en helder.”
Anja van Mil, Wmo adviesraad Amsterdam