Handreiking Online communiceren voor lokale advies- en cliëntenraden

Online communiceren

Online vergaderen, online signalen ophalen en online adviseren

Persoonlijk in contact zijn met inwoners van uw gemeente en met vertegenwoordigers van lokale organisaties is waarschijnlijk het meest waardevolle en leuke onderdeel van uw werk als adviesraadslid. Door het uitbreken van de coronacrisis – op het moment van schrijven ongeveer drie maanden geleden – is dit persoonlijk contact ineens (bijna) helemaal weg. We moeten letterlijk afstand van elkaar nemen. Minstens 1,5 meter, maar ook vooral heel veel online, in plaats van offline. Er werd in Nederland nog nooit zoveel gebeld via de computer (videobellen) en online webinars en bijeenkomsten schieten als paddenstoelen uit de grond. 

Ook voor lokale advies-­ en cliëntenraden is online communiceren noodzakelijk geworden om uw werk te kunnen blijven doen. Afwachten tot alles weer ‘normaal’ is, is geen optie. Dat duurt te lang. Juist nu is het zo belangrijk dat het inwonersperspectief bij de gemeente binnen wordt gebracht. Mede omdat er meer inwoners kwetsbaar zijn/worden en er nieuwe (lokale) vraagstukken ontstaan.

Wij zijn van mening dat online communiceren heel geschikt is voor lokale advies-­ en cliëntenraden. Ja, je ‘moet’ je even verdiepen in de tools en ja, aandacht hebben voor privacy is belangrijk. Maar als je hier de tijd voor neemt, dan zal waarschijnlijk blijken dat er heel veel wél mogelijk is. 
In deze handreiking nemen we u mee in drie onderdelen van online communiceren: online vergaderen, online signalen ophalen en online tot een advies komen. We hebben ons best gedaan om zoveel mogelijk van onze eigen kennis en ervaring te verwerken in deze handreiking. Ook zijn we online op zoek gegaan naar informatie. Mocht u nog informatie missen, of heeft u waardevolle aanvullingen of ervaringen: we horen het heel graag van u. Juist online is het voor ons mogelijk om deze handreiking steeds weer aan te vullen. 

*Onze handreikingen staan in onze ladekast en zijn zodoende alleen toegankelijk voor leden van de Koepel. Zij kunnen inloggen in de ladekast. Nog geen lid, maar wel interesse om lid te worden? Hier leest u meer over ons lidmaatschap.

©2020-2021 Koepel Adviesraden Sociaal Domein | Disclaimer | Privacy verklaring | Sitemap

Secretariaat
Zalmsteek 23
3192 MC Hoogvliet-Rotterdam