Wat doet u voor eenzame jongeren?

Dagelijks spreek ik jongeren die eenzaam zijn. Kunt u zich dat voorstellen? Jongeren die hun verjaardag niet vieren, omdat ze geen vrienden hebben om uit te nodigen. De verhalen raken me keer op keer. Zo ook het verhaal van een meisje van 16 jaar dat in de zomervakantie geen leeftijdsgenoten ziet. Ze gaat niet zwemmen met vriendinnetjes, maar zit vooral veel thuis en voelt zich alleen. Wist u dat 3 tot 14 procent van de jongeren in Nederland zich chronisch eenzaam voelt? In het voorliggend veld zijn weinig voorzieningen voor deze jongeren. Dat verbaast me, omdat de gevolgen van eenzaamheid groot zijn.

Door eenzaamheid vroegtijdig aan te pakken worden ernstige gevolgen zoals depressiviteit, gedragsproblemen en fysieke problemen voorkomen. Daarmee kan de inzet van specialistische hulp worden voorkomen. Eenzaamheid onder jongeren is een thema dat op de agenda van gemeenteraden thuishoort. Hoe zit dat in uw gemeente? Wat wordt er gedaan voor eenzame jongeren? En is dit effectief? Worden onderliggende mechanismen voldoende aangepakt?

Ik droom van een wereld waarin iedereen erbij hoort. Een wereld waarin we elkaar accepteren, respecteren en naar elkaar omkijken. En dat is precies de reden waarom ik in 2016 met Join us ben gestart. De eerste groep startte in gemeente Meijerijstad en bleek al snel een succes.

Inmiddels is Join us een stichting en actief in meerdere gemeentes. We organiseren avonden waar jongeren elkaar ontmoeten en leuke dingen doen. Tijdens deze avonden werken de jongeren, onder begeleiding van jeugdprofessionals, aan hun sociale redzaamheid. Dankzij de Join us methodiek worden onderliggende mechanismen van eenzaamheid aangepakt.

Ik vind het zo mooi om te zien hoe de jongeren veranderen, meer zelfvertrouwen krijgen en hun eigen netwerk op durven te bouwen. Op de website van Join us vertellen jongeren hun verhaal, omdat ze andere jongeren willen helpen die “zolderkamer” af te komen. Tot slot wil ik graag een van die verhalen met u delen!  

“Voordat ik bij Join us kwam voelde ik me vaak alleen. Ik was vooral thuis en lag uren te niksen. Een beetje met mijn telefoon spelen en tv kijken. Via school kwam ik bij Join us terecht. De eerste keer vond ik het doodeng, maar gelukkig werd ik meteen bij de groep betrokken. Binnen 5 minuten zat ik op de bank te kletsen met leeftijdsgenoten. Inmiddels ben ik een paar maanden verder en voel ik me veel beter. Over een tijdje geef ik zelfs een examenfeest. Dat had ik echt nooit gedacht, maar dankzij Join us ben ik opener geworden en heb ik nieuwe vrienden gemaakt”, deelneemster Join us Veghel (15 jaar)

Join us in uw gemeente? Dat kan. Kijk op www.join-us.nu voor meer informatie of stuur me een e-mail jolanda@join-us.nu