Je staat er niet alleen voor! Samen bedenken hoe het anders kan

Vorig jaar op 28 maart tijdens het symposium ‘Laat mij niet zoals ik ben’ van organisatie De Nieuwe Kans wist ik het zeker: ik moet echt nog even doorgaan! De Nieuwe Kans is een prachtig project in Rotterdam, voor een trieste doelgroep: 6000 jongeren zonder thuis, baan, eten... zonder vertrouwen in de toekomst. Het bedrijfsleven werd opgeroepen de jongeren mee aan tafel te nemen, elkaars levenservaringen te delen en samen te bedenken hoe het anders kan. Dat helpt hen een nieuwe weg in te slaan. Vier jaar riep de overheid STOP kindermishandeling. De site van de Taskforce stond vol met mooie initiatieven en toch moest voorzitter Eberhard van der Laan ons enorm teleurgesteld en gefrustreerd meedelen ‘we zijn er geen donder mee op geschoten’. Zo zei hij het ongeveer. Iemand die naast mij zat zei: ‘en daar klappen we ook nog voor… nog steeds 120.000 kinderen die mishandeld worden’… En wat is kindermishandeling?… veel meer dan alleen slaan! Wat heb je nodig om veilig, gezond en gelukkig op te groeien? Hebben we dat op een rijtje? Weten de kinderen dat zelf wel? Hebben we de 6000 jongeren daar over na laten denken? Toen zij zelf nog niet voor grote keuzes in hun leven stonden en er nog slechts kleine pleisters nodig waren? Wat heb je nodig en wat niet? En wat moet je doen als het niet zo goed gaat? Wie zijn er voor jou om te kunnen helpen?

Meldcode

Simone Aumaj, heeft als 13 jarige juist dàt gevraagd toen zij in 2009 luisterde naar de introductie van de Wet verplichte meldcode. Als we een vermoeden hebben van kindermishandeling, dan moeten volwassenen handelen! En kinderen dan? Vaak eerder weten zij dat het met een ander kind niet goed gaat. Simone vroeg de staatssecretaris: “Wat moet ik dan doen?” Zij had gelijk, kinderen hebben ook een protocol nodig! En die hebben we bedacht: in Rotterdam, De KinderMeldcode! Wij allen zijn verantwoordelijk voor de rechten van ieder kind. Maar zijn die geïmplementeerd in de samenleving en dagelijks in beeld? Hebben we het overzicht en zien we de samenhang ervan? Weten we eigenlijk precies wat ‘de rechten van ieder kind’ inhoudt? Bieden wij ieder kind genoeg voorzieningen en bescherming? Weten kinderen ons te vinden als dat niet zo is? Weten kinderen wie we zijn en wat we doen? Participeren kinderen? Bieden we hen de kans om dat te leren? Mogen de kinderen zelf om hulp vragen? Beseffen we voldoende dat kinderen die hulp veel eerder nodig hebben, dan dat wij - hoe lang?- met vermoedens rondlopen?! Wat als we met elkaar afspreken: ‘Je staat er nooit alleen voor’? Niet de professional, niet de ouder of verzorger en zeker niet het kind. Dat moet elk kind weten! En waar het dan naar toe kan gaan! Dat was de boodschap van Simone!

Concretiseren

Hoe kunnen we dit concreet maken? Wat is er nog mis? Zit het in ons systeem open te staan voor het eigen verhaal van het kind? Oordelen we niet te vroeg? Zijn we bereikbaar en vindbaar voor een kind? Nemen we genoeg tijd om warm geïnteresseerd naar het kind te luisteren? Hoe kunnen kinderen tevoorschijn komen? Durven wij ruimte te scheppen voor het eigen verhaal van het kind, zodat dit naar boven kan komen en als uitgangspunt centraal gezet kan worden en dan pas te zien waar wie nodig is? We zijn met veel instanties, professionals met een scala aan goede interventies. Maar wanneer zijn die nodig? En hoe kunnen wij rond het kind meer samen op trekken in het leveren van maatwerk?

Empowerment voor kinderen

KinderrechtenNU heeft samen met kinderen in de leeftijd 9-12 jaar, een concept ontwikkeld dat ons een paradigmashift laat maken. In plaats van ‘Waar heb ik recht op?’  naar ‘Wat heb ik nodig om fijn op te groeien?’. Het leert kinderen hun eigen leven en leefomgeving in kaart te brengen, erover te praten en met elkaar te delen. Dit geeft elk kind empowerment. Dan weten zij bij wie ze aan de bel kunnen trekken als er iets niet klopt. Als we er dan als volwassenen, professionals zijn, dan zijn we nog op tijd voor de mogelijk nog een kleine pleister. Zal dan het kinderleed echt minder gaan worden en die 120.000 minder gaan worden? Zouden we dan met elkaar gaan bereiken waar Eberhard zo naar op zoek was en zo op hoopte?

Wat is het advies voor actoren in het Sociaal Domein?

  • Durven we echt aan de kinderen zelf te vragen wat zij nodig hebben om fijn op te groeien? Veilig, gezond en gelukkig…
  • Gaan we meebewegen met de paradigmashift van ‘weten waar je recht op hebt’ naar de concrete vraag: wat heb je nodig?
  • Kunnen we dat verankeren in de samenleving? Zodat het normaal wordt dat we praten over wat ons dwars zit en wat ons blij maakt.
  • Gunnen alle organisaties aan alle kinderen in Nederland een eigen persoonlijke verkenning door het voortraject met KRNU te starten?

Wat kunnen adviesraden doen?

Kinderrechten beginnen bij kinderparticipatie. Alleen door het van henzelf terug te horen! Dan pas weten we of voorzieningen toereikend zijn en genoeg bescherming bieden. U kunt uw gemeente adviseren een Kinderrechtencoach (i.s.m. JGZ*) aan te stellen. Hij of zij heeft een KRNU-training gevolgd om het concept van KRNU in uw gemeente uit te rollen. De Kinderrechtencoach zal samen met de partners van de Sociale Kinderkaart zorgen voor een Kinderrechtenproof beleid op basis van de input van de kinderen. De Kinderrechtencoach is verantwoordelijk voor de borging van de KinderMeldcode, de Ouder- en ProfessionalMeldcode. Het KRNU-stappenplan kunt aanvragen via een mail naar: info@kinderrechten.nu * Staatsblad 2014 449 : Besluit van 5 november 2014, houdende aanpassing van het Besluit publieke gezondheid vanwege een gewijzigd basispakket jeugdgezondheidszorg. Willemijn Dupuis, initiatiefnemer/directeur van KinderrechtenNU dupuis@kinderrechten.nu of info@kinderrechten.nu www.kinderrechten.nu 06 41 42 66 00   Meer lezen? Website Week tegen Kindermishandeling Taskforce Kinderen Veilig Kennisbank IHUB Ontwikkelplein  

©2020-2021 Koepel Adviesraden Sociaal Domein | Disclaimer | Privacy verklaring | Sitemap

Secretariaat
Zalmsteek 21
3192 MC Hoogvliet-Rotterdam